Ofluoğlu; Özellikle 2023 yılı içerinde İslam işbirliği teşkilatının turizm başkenti olduğumuz için maalesef yaşadığımız olumsuzluklar deprem ve sel felaketleri, bizim etkinliklerimizi etkiledi. Ama hızlı bir şekilde toparlanmaya çalışıyoruz yıl bitmeden özellikle Balıklıgöl, Eyyüp Peygamber örneğin Viranşehir’i çok fazla kullanamıyoruz bu açı da, biraz rotamıza ters kalıyor.
Tabi gelen ziyaretçilerimize sorarsanız özellikle yoğun zamanlar da yetersiz kalabiliyor belli durumlar da ama tuvalet ihtiyacı, bazı alt yapı eksiklerini düşünürken bu olanların örengeli olduğunu göz ardı etmememiz gerekiyor.
Biz sadece Şanlıurfa’da hizmet vermiyoruz, 15 ilimize bağlı merkezi Şanlıurfa o yüzden Şanlıurfa, Mardin, Van bölgelerinde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Ve yasa dışı turist rehberliği yapan her kim olursa olsun buna karşı tutanaklarımızı tanzim ediyoruz ve idari yaptırım cezası kendilerine gönderiliyor ilgili il kültür turizm müdürlükleri tarafından. Sürekli sahadayız, bazen eşgüdümlü olarak yapıyoruz.
Kongre turizmi için üniversitenin aslında kampüsünde anfi alanları var, kongre turizmi için geniş alanlara ihtiyaç var, bizim için aslında dünya da ses getirecek bir kongremiz olacaktı 2023 yılında ilk kez yapılacaktı ve Şanlıurfa’da yapılacaktı. Yaşadığımız olağanüstü doğal afetler sebebiyle 2024 yılına ertelendi ama diğer daha küçük çaplı kongreler üniversite de anfi alanları olduğu için üniversitenin kampüsünün içerisinde gerçekleşiyor.
Bizim için önemli bir şey sağlık turizmi çünkü döviz girişi çok önemli, yabancı turist sayısını Urfa’da arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Turizm konusunda biz hem üniversite olarak hemde üniversite de eğitim veren, turizmci yetiştiren biri olarak hemde saha da olan biri olarak söylüyorum, bizim için şöyle bir handikap var. Yaz ayları çok sıcak ama ben her zaman savunurum ki bunu gördük pandemi sonrasında da sıcaktan kimse ölmüyor ve insanlar gezebiliyor, yazın turistleri göreceksiniz yine varlar çok sıcak da olsa. Bizim yerli turist çok tercih edilmiyor çünkü çok sıcak ama insanlar rahatlıkla gezebiliyorlar amaç Urfa’da turizmi 12 aya yayabilmek, Ağustos ayını çıkartalım 11 ay çok rahat bir şekilde turizm faaliyetlerini yürütebiliriz.
İNANÇ TURİZMİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı ve Harran Üniversitesi Turizm Yüksekokulu Turist Rehberleri Anabilim dalı Öğretim Üyesi Merve Ofluoğlu Şanlıurfa Gazetesine yaptığı açıklamada ; Şanlıurfa çok zengin bir inanç kültürüne sahip tabi bunları aslında matematikleştirmemiz gerekiyor, biz her şeyi bi anda olsun istiyoruz belki o yüzden zorlanabiliyoruz. Özellikle 2023 yılı içerinde İslam işbirliği teşkilatının turizm başkenti olduğumuz için maalesef yaşadığımız olumsuzluklar deprem ve sel felaketleri, bizim etkinliklerimizi etkiledi. Ama hızlı bir şekilde toparlanmaya çalışıyoruz yıl bitmeden özellikle Balıklıgöl, Eyyüp Peygamber örneğin Viranşehir’i çok fazla kullanamıyoruz bu açı da, biraz rotamıza ters kalıyor. Çok fazla yoğun olduğu için yetiştiremiyoruz ve gelen turlar sadece inanç turizmi kapsamında gelmiyor kültür de olduğu için aslında yetişmiyor, bu yüzden ayrı bir çalışma yapmak gerekiyor inanç rotası için. Tabi bunun ağırlıklı büyük ayağı Harran olması gerekiyor çünkü Harran ilk islam üniversitesi olarak geçiyor ama orada geçirdiğimiz zaman maalesef kısıtlı. Hava sıcaklığı da etkiliyor ister istemez ama yine de insanların sürkülasyonlarının devam ettiği bir bölgedir.
TARİHİ YERLER DE TURİSTLERİN DİNLENEBİLECEĞİ TESİSLERDE WC GİBİ İHTİYAÇLAR KONUSUNDA NELER SÖYLEYECEKSİNİZ?
Ofluoğlu; Tabi gelen ziyaretçilerimize sorarsanız özellikle yoğun zamanlar da yetersiz kalabiliyor belli durumlar da ama tuvalet ihtiyacı, bazı alt yapı eksiklerini düşünürken bu olanların örengeli olduğunu göz ardı etmememiz gerekiyor. O yüzden Göbeklitepe bizim için bir ilkti aslında, taş tepeler konusunda ilk göz ağrımız. Ziyaretçi merkezi planlama konusunda da yapılan, o anda düşünülemeyen belki de bazı şeyler şimdi Karahantepe’de ve diğer taş tepeler de yapılacak ziyaretçi merkezlerinde bulunduruluyor. Göbeklitepe için de aslında ziyaretçi merkezi alanı var, biraz daha aşağı kısımda, daha fazla tuvaletin olduğu, karavan araçların imkanının bulunduğu bir alan yapılacak. İster istemez şuan çok yoğun zamanlar da özellikle 1 mayıs, 29 ekim, 23 nisan gibi bayram tatillerinde özellikle çok aşırı yoğunluk oluyor. O zamanlar tabi yaşadığımız sıkıntılar, Karahan tepe şuan resmi olarak açık değil ama ona rağmen geçici bir ziyaretçi merkezi var ve giden misafirlerin de lavabo ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri, su alabilecekleri, çay ve kahve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alan mevcuttur.
KORSAN TURİST REHBERİ KONUSU İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?
Ofluoğlu; Ben bu konuda biraz sertim, bizim turizm anlamında turist rehberlerinin aslında avantajlı bir konumu var çünkü bir meslek yasamız var, 6326 sayılı meslek kanunumuz var. Bu yüzden meslek kanunumuz gereğince yasa dışı turist rehberliği faaliyet yürütenlere karşı denetimler yürütüyoruz. Biz sadece Şanlıurfa’da hizmet vermiyoruz, 15 ilimize bağlı merkezi Şanlıurfa o yüzden Şanlıurfa, Mardin, Van bölgelerinde denetimlerimizi sürdürüyoruz. Ve yasa dışı turist rehberliği yapan her kim olursa olsun buna karşı tutanaklarımızı tanzim ediyoruz ve idari yaptırım cezası kendilerine gönderiliyor ilgili il kültür turizm müdürlükleri tarafından. Sürekli sahadayız, bazen eşgüdümlü olarak yapıyoruz Şanlıurfa ve Van’da ya da Şanlıurfa ve Mardin’de eş zamanlı denetimlerimiz var o yüzden iyi bir denetim ekibimiz de var. Denetimlerimizin yapılması turistlerin korkar mı diye bazen paydaşlarımızdan geliyor korkmasınlar, ürkmesinler, denetim yapmayalım diye ama bu tamamen aslında bizim denetimlerimiz gelen ziyaretçilerin de en doğru bilgiyi almaları ve turistik olarak güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamak anlamına geliyor. O yüzden korkulacak hiçbir şey yok bunda sadece biz yasalara uygun bir şekilde turist rehberleri hizmeti ve seyahat acentacılığı faaliyeti yürütülmesi konusunda denetimlerimizi hızla devam ettiriyoruz.
KONGRE TURİZMİ, SAĞLIK TURİZMİ KONUSUNDA İLGİLİ KURUM VE KURULUŞLARIN ÇALIŞMALARI VAR MI?
Ofluoğlu; Kongre turizmi için üniversitenin aslında kampüsünde anfi alanları var, kongre turizmi için geniş alanlara ihtiyaç var, bizim için aslında dünya da ses getirecek bir kongremiz olacaktı 2023 yılında ilk kez yapılacaktı ve Şanlıurfa’da yapılacaktı. Yaşadığımız olağanüstü doğal afetler sebebiyle 2024 yılına ertelendi ama diğer daha küçük çaplı kongreler üniversite de anfi alanları olduğu için üniversitenin kampüsünün içerisinde gerçekleşiyor, oteller büyük çaplı kongreler için müsait olamıyor. Sağlık turizmi açısından da Şanlıurfa’da şuan bildiğim kadarıyla sadece 1 tane seyahat acentası sağlık turizmi faaliyeti yürütüyor belgeli bir şekilde. Çok kolay değil bu bölgeye sağlık amaçlı getirmek, daha çok ülkemiz de şuan İstanbul bunun meyvesini topluyor çünkü sağlık denince sadece ameliyat olarak düşünülüyor ama saç ekimi bile bunun içerisine girebiliyor, diş bunun içerisine girebiliyor. Bu konuda da acentaların çalışmaları var, hastanelerle anlaşmaları var, bazı hastanelerin bu konuda belgeleri var, her şey bir anda olmuyor maalesef ama adımlar atılmış bir şekilde ilerleye süreç de inşallah onlarla ilgili de yabancı turist getiriyor çünkü daha güzel faaliyetler göreceğiz.
KARAALİ KAPLICALARININ SAĞLIK TURİZMİNE ETKİSİ VAR MI?
Ofluoğlu, Hayır yok, turistik olarak gelip de Karaali Kaplıcalarına gideni hiç duymadım, yerel halk gidiyor ama turistik olarak yok. Daha çok sağlık turizmi denince kaplıca diye düşünüyoruz ama bu belki yerel halk için böyle bir şey, daha çok yabancı turistler estetik olabilir, kadınların detoks programları olabilir, erkeklerin saç ektirme programları olabilir bunlarla beraber aldıkları bir paket. Aslında bütün transfer süreçlerini de içerisine alacak hastene masrafları, otel, gezi hepsini içerisine alacak bir faaliyet, bunun içerisinde İstanbul’da sağlık turizmi yapan bir acenta günü birlik o kişiye Urfa turu satabilir. Bunun kapsamına giriyor, ülkemize sağlık amacıyla gelen bir kişinin aynı zamanda turistik faaliyette bulunması oluyor. Bizim için önemli bir şey sağlık turizmi çünkü döviz girişi çok önemli, yabancı turist sayısını Urfa’da arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Son yıllar da Karahantepe ile Göbeklitepe ile beraber zaten bir artış gözlemleniyor, gezdiğiniz zaman mutlaka bireysel de olsa insanları görüyorsunuz gruplarla gelmeye başladı, bu da ilin katma değerini arttıracağı için çok önemlidir.
UÇAK SEFERLERİMİZ YETERLİ Mİ?
Ofluoğlu; Dönem dönem güzel oluyor, en son sanırım 7 tane uçak vardı İstanbul uçağı ama benim Ankara’ya bir yolculuğum olacak ama gidiş dönüşler de problem olduğunu görüyoruz, bir gün daha kalmak zorundayız. Toplantıya gidiyorsun, akşam dönemiyorsun çünkü akşam uçağı yok, sabah çok erken saatte var mecburen 1 gece daha Ankara’da konaklamak zorunda kalıyorsun böyle olunca. Şuan İstanbul için şöyle, günü birlik İstanbul’dan gelebilirler insanlar sabah gelip akşam 6’da yanılmıyorsam uçak, biraz daha geç olsa tabi daha iyi olur, akşam yemeğini de yiyip göderebiliriz insanları. Biz 2019 yılında bunu çok iyi kullandık, uçak seferlerinin saatleri çok uygundu, insanlar Göbeklitepe yılında İstanbul’da bir moda furyası olmuştu. Günü birlik Şanlıurfa’ya geliyorlardı, sabah 10 gibi iniyorlardı Göbeklitepe’yi, Balıklıgöl’ü geziyorlardı, yemeklerini yiyorlardı ve İstanbul’a akşam geri dönüyorlardı. Bu da bir yerde konaklama yerlerini etkilemiyor ama esnafa faydalı bir faaliyet oluyor ama tabi ister istemez uçak seferlerinin daha fazla olması, daha fazla rötar olması bizim için önemli. Çünkü ulaşılabilirliğimiz önemli, şuan mesela yabancı ülkelerle ilgili bağlantı çalışmaları yapılıyor, hangi ülkelerle Şanlıurfa’ya daha kolay bağlantı yapılabilir o ülkelere tanıtım çalışmaları yapılmaya başlandı. Tabi uçak saatleri değişebildiği için o yüzden çok da net konuşamıyoruz ama sürekli uçak firmaları ile irtibat halindeyiz.
ŞANLIURFA’DA OTEL SAYISI YETERLİ Mİ?
Ofluoğlu; Son dönemde bliyorsunuz ki butik otel açmak, tabi güzel şöyle, tarihi yapılar Urfa evleri ve bunları boş bıraktığımız zaman yıkılıyorlar, zarar veriyorlar ama birisi bunu hayata geçirdiği zaman, faaliyete geçirdiği zaman bir yerde aslında koruma dengesinin sürdürülebiliriğini de arttırmış oluyoruz. Bizim aslında şuan temel problemimiz, evert konuk evleri açılsın, butik oteller açılsın ama bizim yıldızlı yapılara ihtiyacımız var. Biliyorsunuz bu yıl açılan yıldızlı otelimiz daha var ki Urfa’nın şeklini bile değiştirdi, çok insanın aslında spa olarak gidebilecekleri ya da yemek yiyebilecekleri, kahve içebilecekleri bir alan oluştu, bizim içinde iyi oldu. İlla 5 yıldızlı otel demiyorum ama 3 - 4 yıldızlı özellikle kültür turistler için 5 yıldız çok zorunlu bir ihtiyaç değil, 3 yıldız, 4 yıldız statüsünde konsept otellere Şanlıurfa’nın ihtiyacı var. Çünkü bu böyle devam etmeyecek, taş tepeler projesi ile dünyaya açılıyoruz daha fazla turist gelecek, biz 2 – 3 yıl sonra çok farklı bir turizm konuşacağız Şanlıurfa için o yüzden alt yapısını hazırlamak anlamında otellere, günü kurtarmak anlamında değil. Çünkü butik otellere biz grup sokamıyoruz çünkü 3 odası, 4 odası en fazla 8 – 10 odası var bizim grubu sokabilmemiz için en azından 15 odanın olması gerekiyor. O yüzden de bizlere konsept oteller gruplar için daha uygun, münferid misafirler için butik otel evet uygun ama biraz daha arttırılması gerekiyor, bölgeye baktığınız zaman Antep ve Diyarbakır’da o sayı daha fazladır. Orada sanayinin olmasından da kaynaklı aynı zamanda, burada yatırımcıların desteklenmesi gerekiyor bu konuda.
SON OLARAK NELER EKLEMEK İSTERSİNİZ?
Ofluoğlu; Turizm konusunda biz hem üniversite olarak hemde üniversite de eğitim veren, turizmci yetiştiren biri olarak hemde saha da olan biri olarak söylüyorum, bizim için şöyle bir handikap var. Yaz ayları çok sıcak ama ben her zaman savunurum ki bunu gördük pandemi sonrasında da sıcaktan kimse ölmüyor ve insanlar gezebiliyor, yazın turistleri göreceksiniz yine varlar çok sıcak da olsa. Bizim yerli turist çok tercih edilmiyor çünkü çok sıcak ama insanlar rahatlıkla gezebiliyorlar amaç Urfa’da turizmi 12 aya yayabilmek, Ağustos ayını çıkartalım 11 ay çok rahat bir şekilde turizm faaliyetlerini yürütebiliriz. Mümkün olduğunca paydaşlarımızla, il kültür turizm müdürümüzle, valimizle, belediyelerimizle iyi ilişkiler içerisindeyiz ama en yakın çalıştığımız Türkiye seyahat acentaları birliği çünkü rehberlerle acentalar ayrılmaz 2 parça o yüzden mümkün olduğunca biz yerel yönetimler de gördüğümüz eksiklikleri dile getirmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa daha fazla kazansın istiyoruz, daha fazla kültürü, yemekleri bilinsin istiyoruz, insanlar geldiklerinde tecrübe edebilsin istiyoruz bunun için elimizden gelen destekleri kurumlara vermeye hazırız.