Türkiye’nin en büyük müze ve kültür parkı kompleksinin temeli Şanlıurfa’da atılıyor. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark, Edessa Mozaik Müzesi’nin temeli Cuma günü Haleplibahçe’de atılacak. Balıklıgöl’nün yanı başındaki 200 dönümlük alanda Urfa Arkeoloji Müzesi, Arkeopark, Edessa Mozaik Müsesi, Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi, Anfi Tiyatro, Kültür ve Sanat Merkezi, Hediyelik Eşya Reyonları, Kafeterya, Rekreasyon Alanı ve 750 araçlık açık ve kapalı otoparkın içerisinde yer alacağı dev bir kompleksin temeli 4 Bakanın katılımı ile atılacak. Temel atma törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü katılacak. Temeli atılacak projenin yapım ve hizmet alımı işine bugüne kadar 991.200,00 TL harcandı. 9 Mayıs 2012 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce ihale edilen işe 14 firma katıldı. Projenin müteahhitliğini ‘Trans-T Firması’ KDV hariç 38.703.439,00 TL’ye aldı, 540 günde hizmete hazır hale getirmeye söz verdi. Toplam bütçesi 50.000.000 TL olarak ön görülen projenin tamamını Kültür ve Turizm Bakanlığı finanse edecek. Proje Haleplibahçe’deki mevcut arkeoloji müzesinin 10 katı büyüklüğünde 26.000 m²’lik kapalı alanlı 4 katlı ve dünyanın en kıymetli ve en eski eserlerinin orijinallerinin sergileneceği “Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi”, Urfa’ya ait mozaiklerin sergilenmesi ve Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaiklerin yerinde sergilenmesi amacı ile 4.000 m² kapalı alanda “Edessa Mozaik Müzesi” ve iki müze arası 30.000 m² açık alanda “Arkeopark” yapılacak. Geri kalan 140.000 m² alanda ise “Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi”, “Anfi Tiyatro”, “Kültür ve Sanat Merkezi”, “Hediyelik Eşya Reyonları”, “Kafeterya” “Rekreasyon Alanı” ve “750 Araçlık Açık ve Kapalı Otopark” yapılacak.
Dünya’nın en eski mozaiği.
Projenin içerisinde yer alacak olan ve Şanlıurfa Arkeoloji müzesinde sergilenen Mozaikler ile ilgili Kültür ve Turizm İl Müdürü Selami Yıldız açıklama yaptı.
Selami Yıldız Mozaikler ile ilgili şu bilgileri verdi;
‘Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenen, MÖ. 3.200 yılına ait Siverek Hasek Höyük Mozaiği, dünyanın en eski mozaiğidir. Haleplibahçe Mozaikleri mozaik tekniği, sanatı ve 4 mm2 ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması, 1 m2’sinde 5.000 adet taşın kullanılması, sanatsal zenginliği ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlanmaktadır. Haleplibahçe mozaiklerindeki Amazonların Av Sahnesi Mozaiği, Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Grekçe İsimleri İle Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örneğidir. Müzemiz tarafından tespit edilen il genelinde yer altındaki mozaikler ile yurt içi ve yurt dışındaki Urfa’ya ait birçok mozaik ile Şanlıurfa, İstanbul, Gaziantep ve Hatay illeri ile değil, dünyanın en zengin mozaiklerine sahip Tunus ülkesi ile yarışacak düzeydedir. Sadece Haleplibahçe’de toplamda 1.500 m2, Urfa il genelinde müze tarafından tespit edilen ve yer altında çıkarılıp sergilenmeyi bekleyen 2.000 m2, Urfa müzesinde ve Türkiye’nin ve dünyanın değişik müzelerindeki Şanlıurfa’ya ait mozaikleri bir araya getirip Şanlıurfa’da yapılacak “Edessa Mozaik Müzesi”nde sergilediğimizde, Edessa Mozaik Müzesi dünyanın en kıymetli mozaiklerinin sergilendiği müze olacaktır. Bu yüzdendir ki Şanlıurfa Mozaikler Şehridir.
Daha Önceki Çalışmalar Hakkında Özet Bilgi
Halil’ür Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) yanı başındaki Haleplibahçe’de 2000 yılında Turizm Bakanı Erkan Mumcu’nun direktifleriyle, “Haleplibahçe 11 Nisan Fuar Alanı”na 3 dinin de inanç temalarını içeren temalı bir park yapılması istendi, Şanlıurfa Belediye Meclisinde reddedildi. 2004 yılında Şanlıurfa Belediye Başkanı olan Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanlığından askıya alınan projenin uygulanmasını istedi, 14 Mayıs 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve beraberindeki Bakan ve üst düzey bürokratların katılımı ile “Haleplibahçe Temalı Park Projesi”nin temsili temeli atıldı. Alt yapı çalışmaları yapılırken, taban mozaiklerine rastlanıldı, Koruma Kurulu Kararı ile çalışmalar durduruldu. Şanlıurfa Müze Başkanlığında 200 dönümlük alanda arkeolojik kazı çalışmaları başlatıldı. Kazılarda, M.S. 3. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen 1 saray, 1 villa, yerden ısıtmalı 1 hamam ve bu yapıların tabanında Savaşçı Amazon Kraliçelerinin ve Aşil’in hayat hikyesini anlatan dünyadaki il mozaikler ile birlikte birçok mozaik ortaya çıkarıldı.









