Şanlıurfalı insanlarımız eski arabaya biniyorlar çoğunlukla ve o arabaların lastiklerini değiştirirken sorunlar yaşıyoruz, özellikle de traktörlerde sorunlar yaşıyoruz çünkü traktör lastikleri hava tutmuyor.
SİZİ TANIYABİLİRMİYİZ?
Adım Muhammed Aziz ERGİN,
MESLEĞİNİZİ TANITIRMISINIZ?
Mesleğim araç lastikleri ve lastik bakımı üzerinedir, lastikler bize Kırşehir’den geliyor ve burada muhafaza ediyoruz. Bir lastiğin 10 yıl raf ömrü vardır ve araç üzerinde de 5 yıl ömrü vardır, burada zırhlı araçların, jandarma araçlarının ve traktörlerin sökme takmalarını yapıyoruz.
LASTİĞİN ÖNEMİ NEDİR?
Lastik insanların hayatı ve güvenliği için çok önemlidir.
LASTİK NEDEN AŞINIR?
Örneğin araçlarda rot ayarı olmadığında, ani kalkışlarda, taşlı yollarda gidildiğinde ve ani kalkışlarda lastikler aşınma yapar.
AŞINMAYA DAYANIKLI LASTİKLER HANGİSİDİR?
Run Flat lastikler 50 kilometreye kadar sizi bir lastikçiye kadar götürebilir, sağlam ve aşınmaya çok dayanıklı lastiklerdir ayrıca bu lastiklerin mevsimlik olanları da vardır.
BİR ARACA LASTİKLER NASIL TAKILIYOR?
Müşterilerimiz gelirler ve biz aracı kriko ile kaldırırız, kalkan aracın jant vidalarını matkap ile sökeriz ve içerideki makinler ile bağlantısını tertemiz bir şekilde yaparız müşteriye teslim ederiz.
SÖKME TAKMA YAPILIRKEN NE TÜR MALZEMELER KULLANIYORSUNUZ?
Matkap, kriko, dörtlü kol ve bazen arada levye kullanıyoruz.
LASTİK ALINIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
İlk önce lastiğin tarihine bakılmalı çünkü lastik eskiyse çabuk çatlama yapar ve kısa süre içinde lastik patlar.
LASTİĞİ BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE KULLANABİLMEMİZ İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Lastik takıldıktan sonra rot balans ayarı yaptırılmalı ve ayda bir herhangi bir lastikçide lastiklerin havaları kontrol edilmeli.
İŞİNİZİN ZORLUĞU NASIL?
Sabah 7 gibi dükkâna geliyoruz, burada elemanlarla beraber kahvaltı yaparız ve müşterilerimiz gelirler güzel bir şekilde karşılarız, sonrasında öğle yemeği vakti gelince yemek yiyoruz ve sonra da yine aynı şekilde müşterilerimiz geliyorlar güzelce ilgilenip gönderiyoruz, akşam 7 gibi de dükkânı kapatıyoruz. Çiftçiler bizim her şeyimizdir ama onlar traktörlerini getirdikleri zaman lastiklerini sökme takmada zorlanıyoruz, bunun dışında biçerdöver makinesinin ve kamyonların lastiklerini değiştirirken biraz yoruluyoruz.
LASTİKLER SİZE NEREDEN NASIL GELİYOR?
Lastikler bize Kırşehir’den tırlar ile geliyor ve bizim belirli bir kotamız var, kotamız bazen 500 bazen de 700 oluyor, tırlar buraya geldiğinde 5 elamanla birlikte onları indiriyoruz ve hep beraber ambara çekiyoruz, orada da güzel bir şekilde istifliyoruz. Lastikleri genelde raflar da muhafaza ediyoruz çünkü raf lastikleri incitmiyor ve orada ömrü daha da uzun oluyor, lastikler rafta 10 yıl araç altında da 5 yıl dayanabilirler ayrıca kilometre olarak da 4.000 km üstü lastikler aşınmaya başlar.
MESLEĞİNİZDE ELEMAN BULABİLİYORMUSNUZ?
Mesleğimizde eleman bulamıyoruz ve bu bizim için büyük bir sıkıntı, örneğin gençler kolay yoldan para kazanmak istiyorlar, Tiktok diye bir uygulama çıkmış ve gençler oradan para kazanmak istiyorlar, insan bir şey kazanacaksa emeğiyle kazanmalı. Ben 7 yaşından itibaren çalışıyorum ve ben çocukken ustam beni döverdi işi öğreneyim diye ve bende saygımdan dolayı sesimi çıkarmazdım ama şimdi bir elemana kızsak bile ailesini buraya çağırıyor, ailesi de burada bizimle tartışıyor, benim kızmam sadece onun mesleği öğrenmesi içindir bugün bakıldığı zaman lastikçilik güzel bir meslektir.
TİKTOK HAKKINDA BURADAN YETKİLİLERE VE AİLELERE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Benim şahsi düşüncem bugün bakıldığı zaman Tiktok küçük çocukların ahlakını bozmuş durumda, artık herkes telefona bağımlı olmuş ve saygı, sevgi kalmamış. Aileler için bir şey diyemem çünkü görüldüğü gibi artık aileler de Tiktok kullanıyorlar, bu konuda buradan yetkililere diyeceğim bu konuya bir el atsınlar.
İNSANLAR NE SIKLIKTA GELİP LASTİKLERİNİ DEĞİŞTİRİYORLAR?
Bazen günde 5 araba geliyor bazen de 10 araba geliyor, günden güne değişiyor örneğin kimisi geliyor lastiği çalınmış, kimisi geliyor lastiği patlamış, kimisi geliyor lastiği aşınmış bu gibi sorunlarla ilgileniyoruz. Kışın insanlar ellerinde olan kışlık lastikleri getiriyorlar ve biz burada o lastiklerin sökme takmasını yapıyoruz, arada firma araçları geliyor onların kışlık ve yazlık lastiklerini değiştiriyoruz.
MESLEĞİNİZDE SORUNLAR YAŞIYORMUSUNUZ?
Evet, illa ki yaşıyoruz, örneğin Şanlıurfalı insanlarımız eski arabaya biniyorlar çoğunlukla ve o arabaların lastiklerini değiştirirken sorunlar yaşıyoruz, özellikle de traktörlerde sorunlar yaşıyoruz çünkü traktör lastikleri hava tutmuyor.
4 TANE KIŞ LASTİĞİNİ NE KADARA TAKIYORSUNUZ?
Dediğim gibi lastikleri müşteriler getirirlerse ücreti ile 4 lastik, balansını yapıyoruz, siboplarını değiştiriyoruz ve müşterilerimize güzel bir şekilde teslim ediyoruz.
MESLEĞİNİZE RAĞBET VAR MI?
Bu mesleği herkes yapamaz, örneğin bir eleman gidiyor 1 yıl bir lastikçide çalışıyor ve 1 yılın sonunda gidip kendine dükkân açıp esnaf olmak istiyor, bu sorun özellikle de Şanlıurfa milletinde var başkasının mesleğini çalmaya kalkıyorlar, bıraksınlar herkes bildiği ve kendi işini yapsın.
BU SORUNA NASIL BİR ÇÖZÜM BULUNABİLİR?
Herkes kendi bildiği işi yaparsa ve kimse kimsenin mesleğini çalmazsa sorun kalmaz, örneğin bir insanın babası bu mesleği yapıyorsa ve o da çocukluktan beri bu mesleğin içerisindeyse babasının mesleğini devam ettirebilir ama başkasının mesleğini yapmak için dükkân açarsa hak yemiş olur.
GEÇEN YILLARA ORANLA İŞLERİNİZ NE DURUMDA?
Geçen yıllar ile bu yıllar arasında dağlar kadar fark var ve özellikle Pandemi zamanında yasaklar oldu buda işimizi baya bir aksattı, tek biz değil işverenler ve işçiler de çok zor durumlar yaşadılar. O zamanlar eleman sorunumuz da oldu 5 kişiden 1 kişiye kadar düştük, Allah yine de devletimize zeval vermesin.
İNTERNET ÜZERİNDE ALIŞVERİŞ MESLEĞİNİZİ NASIL ETKİLEDİ?
Örneğin bizim elimizde kalan lastik ebatları var ve biz bu kalan lastikleri internet üzerinden geniş bir site de satışa çıkarıyoruz, bazı internet sitelerinde satışlar ucuza olduğu için de işlerimiz kırılıyor diyebilirim. İnternet üzerinden alışveriş güzel bir şey ve normal alışveriş ile kıyaslama yaparsak değişen bir şey yok.
SİZ MESLEĞİNİZİ 10 YIL SONRA NEREDE NASIL GÖRÜYORSUNUZ?
Ben 10 yıl sonra mesleğimin geleceğini göremiyorum çünkü ileride insanlar çalıştıracak eleman bulamayacaklar, ileride ustalar ve kalfalar birbirlerinden destek alarak bu mesleği zar zor sürdürecekler.
SON OLARAK BURADAN İNSANLARA LASTİK HAKKINDA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Vatandaşlarımız lastik alırken kesinlikle dikkat etsinler, özellikle tarihine baksınlar ve lastiklerin tarihi bir yıl geçmişse kullanabilirler bir şey olmaz, ayrıca bazı insanlar lastik değiştirmek için bize geldiklerinde yaz ayı olmasına rağmen araçlarında kışlık lastik olduğunu görüyoruz, yaz ayında kış lastik takmak zararlıdır çünkü arabanın motorunu, yakıtını ve aşımını engeller.
BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Ben teşekkür ederim.
BİZE ZAMAN AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
Ben teşekkür ederim.